ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ MD PhD
         ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ


 
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
ΙΑΤΡΕΙΟ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 40   
2107702244-249  6932710721
 
   Home      Γενικά θέματα      10 πράγματα που πρέπει να ξέρει ο χειρουργός σας
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 

1. Φάρμακα

Ο χειρουργός σας πρέπει να ξέρει για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων συνταγών, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα συμπληρώματα διατροφής και βότανα καθώς και τις βιταμίνες. Τα συμπληρώματα αγνοούνται συχνά όταν γίνεται η απαρίθμηση των φαρμάκων, αλλά είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζει ο χειρουργός σας, δεδομένου ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την αναισθησία και να αυξήσουν την αιμορραγία.
 
 2. Συνήθειες καπνίσματος
 
 
 Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν το χειρουργό τους εάν καπνίζουν, ή έχουν καπνίσει στο παρελθόν. Μερικοί καπνιστές απαιτούν περισσότερο χρόνο για την αποσωλήνωση και συμπληρωματικό οξυγόνο μόλις αναπνεύσουν από μόνοι τους. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να εξασθενίσει τη επούλωση των τραυμάτων και να προκαλέσει  μεγαλύτερη ουλή σε σχέση με τους μη καπνιστές.
 
 3. Λήψη οινοπνεύματος
 
 
 
 Είναι ουσιαστικό οι ασθενείς είναι ειλικρινείς για τη ποσότητα οινοπνεύματος που καταναλώνουν. Οι ασθενείς που εξαρτώνται από το οινόπνευμα μπορούν να παρουσιάσουν καταστάσεις, που κυμαίνονται από τρέμουλο ως τις κρίσεις, δεδομένου ότι βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης για κάποιο χρονικό διάστημα. Εάν ο χειρουργός ξέρει ότι ο ασθενής εξαρτάται χημικά από το οινόπνευμα μπορεί να χορηγήσει φάρμακα που θα ανακουφίσουν τα συμπτώματα και θα αποτρέψουν μερικές από τις σοβαρότερες επιπλοκές. Οι ασθενείς που εξαρτώνται από το οινόπνευμα μπορούν επίσης να παρουσιάζουν προβλήματα με την αναλγησία, δεδομένου ότι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στα αναλγητικά και απαιτούν μεγαλύτερες δόσεις. Εάν ο χειρουργός  δεν γνωρίζει για την χρήση οινοπνεύματος, η ορισμένη δόση μπορεί να είναι ανεπαρκής
 
 4. Προηγούμενες ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσεις
 
 
 
 Οι χειρουργικές επεμβάσεις δημιουργούν ουλές εσωτερικές και εξωτερικές και μπορούν να αλλάξουν τις χειρουργικές επεμβάσεις που ακολουθούν. Ένας χειρουργός  πρέπει να γνωρίζει καλά όλες τις προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και ειδικά εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή του σώματος. Εκτός από τις χειρουργικές επεμβάσεις, όλες οι σημαντικές ασθένειες πρέπει να τεθούν υπόψη του χειρουργού σας , δεδομένου ότι η ανοχή ενός ασθενή στην αναισθησία μπορεί να αλλάξει.
 
 5. Παράνομη χρήση φαρμάκων
 
 
 Τα φάρμακα, οι ναρκωτικές ουσίες και τα διάφορα σκευάσματα , μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα της αναισθησίας ή της αναλγησίας  μεταβάλλοντας την αποτελεσματικότητά τους και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα
 
 6. Αλλεργίες
 
 
 Είναι σημαντικό να δηλωθούν όλες οι γνωστές αλλεργίες πριν από την χειρουργική επέμβαση. Όλες οι αλλεργίες, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, τα φάρμακα και εκείνες που προκαλούν τον ερεθισμό του δέρματος, θα πρέπει να αναφερθούν. Με την τοποθέτηση αυτών των πληροφοριών στο φάκελό σας, θα είναι πλέον ενημερωμένα τα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένου του φαρμακείου και της κουζίνας για τις αλλεργίες.  Ένα καλό παράδειγμα είναι η αλλεργία στο αυγό, η οποία μπορεί να μην φαντάζει σημαντική όταν έχουμε να κάνουμε μια χειρουργική επέμβαση εντούτοις, πολλά φάρμακα δημιουργούνται σε υπόστρωμα από πρωτεΐνες αυγού, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση όταν δοθούν στον ασθενή.
 
 7. Προηγούμενα ζητήματα με χειρουργικές επεμβάσεις
 
 
 
Ο χειρουργός  πρέπει να είναι ενήμερος για οποιαδήποτε προβλήματα έχουν συμβεί με τυχόν προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Αυτό περιλαμβάνει πιθανές αιμορραγίες μετά από τη χειρουργική επέμβαση, ξύπνημα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης ή οτιδήποτε  άλλο ήταν ασυνήθιστο. Ένας ασθενής που είχε τα προβλήματα αυτά στο παρελθόν δεν πρόκειται απαραιτήτως να έχει τα ίδια προβλήματα και πάλι στη νέα χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορούν να αποτραπούν εάν ο χειρουργός και ο αναισθησιολόγος είναι πλήρως ενημερωμένοι.
 
 8. Πρόσφατη ασθένεια ή πυρετός
 
 
 
 Εάν ένας ασθενής αρχίζει να αισθάνεται άρρωστος, ή έχει πυρετό, στις ημέρες που προηγούνται της χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός πρέπει να είναι ενήμερος. Ο χειρούργος μπορεί να αποφασίσει ότι είναι ασφαλές να πραγματοποιήσει τη χειρουργική επέμβαση ή μπορεί να επιλέξει να αναβάλει τη διαδικασία. Ένας πυρετός είναι ένα σημάδι πιθανής λοίμωξης και πρέπει να αναφερθεί, για να αποτρέψει την σπατάλη χρόνου και ενέργειας για τον ασθενή και για το χειρουργό.  Ένας ασθενής που παρουσιάζεται στο νοσοκομείο για μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση με πυρετό μπορεί να σταλεί σπίτι του και να αναβληθεί η επέμβαση.
 
9. Κατάσταση υγείας

 
 Οποιαδήποτε πρόβλημα υγείας αντιμετωπίζει ο ασθενής πρέπει να αποκαλυφθεί στο χειρουργό. Παραδείγματος χάριν, ένας ασθενής που έχει μια χειρουργική επέμβαση πρέπει να καταστήσει το χειρουργό του  ενήμερο για το γεγονός ότι είναι διαβητικός και χρησιμοποιεί  ινσουλίνη. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, το νοσοκομείο δεν είναι ικανό να αναγνωρίσει όλες τις καταστάσεις , οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να βλάψουν τον ασθενή
 
 10. Θρησκευτικά ζητήματα
 
 
 
 Μερικές θρησκείες απαγορεύουν τις μεταγγίσεις αίματος και άλλες ιατρικές διαδικασίες. Εάν αυτό συμβαίνει, ο χειρουργός πρέπει να γνωρίζει τους όρους κάτω από τους οποίους αυτές λειτουργούν πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Μερικές χειρουργικές επεμβάσεις δεν θα ήταν σε θέση να πραγματοποιηθούν εάν η θρησκευτική αντίρρηση επηρέαζε το σχεδιασμό της ιατρικής αντιμετώπισης .Σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις και ο χειρούργος θα ήταν σε θέση να προετοιμαστεί εάν υπήρχε αρκετός χρόνος.Λαπαροσκοπική Χειρουργική
 
 
 
Κλασσική Χειρουργική
 
 
 
Χειρουργική Θυρεοειδούς