ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΑΣ MD PhD
         ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ


 
ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ 
ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ
ΙΑΤΡΕΙΟ : ΚΗΦΙΣΙΑΣ 40   
2107702244-249  6932710721
 
   Home      Κλασσική Χειρουργική      Κύστη Κόκκυγος
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

 
Είναι μία κύστη που συνήθως περιέχει τρίχες κάτω από το δέρμα στην περιοχή του κόκκυγα.
Οι τρίχες αθροίζονται μέσα στην κύστη μέσω μικρών τρυπών(συρίγγια) οι οποίες επικοινωνούν με το δέρμα από όπου περνούν μικρόβια τα οποία προκαλούν φλεγμονή, πόνο, πρήξιμο και εκκρίσεις.

 

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ


Ο στόχος μας είναι να απαλλαγούμε από την κύστη με τις τρίχες και να κλείσουμε το κενό διάστημα.
Τα προβλήματα είναι η απόκτηση καλής επούλωσης και η αποφυγή της μελλοντικής υποτροπής.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι αλλά η επικρατέστερη μεταξύ των χειρουργών θεωρείται η ανοιχτή  μέθοδος.
Σε βαρύτερες και πιο περίπλοκες περιπτώσεις μπορούν να εφαρμοστούν ειδικές τεχνικές όπως:Karydakis flap,Bascom procedure,Limberg flap,Z-plasty,Y-V plasty,Myofascial flap closure κλπ
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της μεθόδου αποτελεί μια εξατομικευμένη επιλογή για κάθε περίπτωση και πάθηση σε άμεση συνάρτηση με τον χειρουργό.


ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

 
Εάν αφήσεις τα πράγματα ως έχουν το πρόβλημα θα παραμείνει και πιθανόν θα εξελιχτεί.
Εναλλακτικές επιλογές του τύπου καύσης του εν τω βάθει ιστού με φαινόλες δεν βρίσκει πολλούς υποστηριχτές μια και δεν αφήνει καλύτερα αποτελέσματα από μια μικρή επέμβαση.
 
 
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ


Σταμάτησε το κάπνισμα και μείωσε το σωματικό σου βάρος.                          Εάν παρουσιάζεις κάποιου είδους πρόβλημα με την αρτηριακή σου πίεση, την καρδιά ή τους πνεύμονες ενημέρωσε τον χειρουργό σου για τον σωστό προεγχειρητικό έλεγχο και την επιλογή της κατάλληλης αναισθησίας.                 Να είσαι σίγουρος ότι έχεις πάρει μαζί σου όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιείς έτσι ώστε να ενημερωθεί σωστά ο φάκελός σου και να τα παίρνεις κατά την διάρκεια της νοσηλείας σου στο νοσοκομείο. Έλεγξε ότι υπάρχει ένας φίλος ή συγγενής ο οποίος θα σε συνοδεύσει, θα σε πάρει σπίτι μετά το χειρουργείο και θα σε βοηθήσει τον πρώτο καιρό.


ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ -         

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Εάν θα χειρουργηθείς με τοπική αναισθησία θα είσαι σε πλήρη εγρήγορση και σε επαφή με το περιβάλλον.
Τα τοπικά αναισθητικά θα απορροφηθούν μετά από μία ή δύο ώρες οπότε θα αρχίσεις να νιώθεις άβολα.
Η λήψη αναλγητικών θα βοηθήσει στο πρόβλημα.
Το τραύμα δεν θα είναι ιδιαίτερα αισθητό ή επώδυνο την πρώτη ημέρα.
Δεν μπορείς να πάρεις σημαντικές αποφάσεις, να οδηγήσεις αμάξι, να χρησιμοποιήσεις κάποιο μηχάνημα, η να ασχοληθείς με τις οικιακές δουλειές αυτό το διάστημα.
Το τραύμα σου θα είναι καλυμμένο με γάζες οι οποίες θα πρέπει να είναι στεγνές και καθαρές
 
 

 

 

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ -

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Εφόσον το τραύμα σου είναι μικρό και έχει αφαιρεθεί με τοπική αναισθησία μπορείς να φύγεις από το νοσοκομείο την ίδια μέρα μετά από κάποιες ώρες.                                                                   Θα πρέπει βέβαια να ξαπλώσεις ανάσκελα για μία ώρα πριν φύγεις.                                                      Εάν στο σπίτι παρουσιαστεί κάποια αιμορραγία πρόσθεσε γάζες και ξάπλωσε πάνω σε αυτές.        Αν συνεχίσει να αιμορραγεί μετά από λίγη ώρα τότε θα πρέπει να ενημερωθεί ο χειρουργός σου.             Την πρώτη αλλαγή του τραύματος θα την επιμεληθεί ο χειρουργός σου.                            Στην συνέχεια η διαδικασία της υγιεινής του σώματος  και της περιποίησης του τραύματος θα γίνεται στο σπίτι.                                                 Θα μπορείς να κάνεις μπάνιο όσο συχνά το επιθυμείς αρκεί να αλλάζεις τις γάζες κάθε φορά με καθαρές.                                                          Μετά από μια μικρή επέμβαση μπορείς να γυρίσεις στην εργασία σου μετά από μία ή δύο μέρες.      Μια μεγαλύτερη επέμβαση μπορεί να απαιτήσει αποχή από μια ελαφριά εργασία για 2 εβδομάδες ή από μία βαρύτερη εργασία έως και 4 εβδομάδες. 

κύστη κόκκυγος, μύθοι και αλήθειες

 

Λαπαροσκοπική Χειρουργική
 
 
 
Κλασσική Χειρουργική
 
 
 
Χειρουργική Θυρεοειδούς